E-todistus, K-todistus, vai molemmat?

26.1.2023

Muistatteko kun Timo Soini 1990-luvulla piti hauskaa Fortumin kustannuksella. Soinin hampaisiin joutui silloin Fortumin copywriterin asiakaskirjeen lauseparsi ”Hinnat nousevat. Ei tarvitse tehdä mitään.”

Iso sähköyhtiö ampui itseään nilkkaan tällä positiiviseksi viestiksi naamioidulla hinnankorotusviestillä. Soinin villitsemät kuluttajat eivät jääneet lampaina odottamaan luvattuja hinnankorotuksia. He äänestivät jaloillaan ja antoivat kenkää yhtiölle.

ooooo

Syksyllä 2023 Suomeen iski neliraajahalvaus: bensa, inflaatio, korot, sähkö. Energian hinta maustettuna kolmen prosentin koroilla ja ennätysinflaatiolla on aiheuttanut unettomia öitä tuhansissa suomalaisissa omakotitaloissa ja taloyhtiöissä. Mummot nipistävät ruoka- ja lääkemenoista, taloyhtiöt keräävät ylimääräisiä vastikkeita.

ooooo

Neljäsosan kaikesta Suomessa käytetystä energiasta kuluu rakennusten lämmittämiseen. Asuinrakennusten osuus energian loppukulutuksesta on 20 prosenttia, josta arviolta 2/3 kuluu tilojen lämmitykseen. Käyttöveden lämmitykseen kuluu asunnoissa 15-20 prosenttia, sähkölaitteisiin, ruuan valmistukseen ja valaistukseen 10-15 prosenttia ja saunojen lämmitykseen viitisen prosenttia energiasta.

Sähkön hinnan nousu syntisen korkeaksi on vauhdittanut omakotitalojen ja rivitalojen siirtymistä mm. maalämpöön ja aurinkoenergiaan. Kaikenlaisia ilma- ja vesilämpöpumppuja jonotetaan rautakaupoissa. Kansalaiset passaavat peseytymisen ja saunomisen, polttavat pahalta haisevina kynttilöitä kotinurkissa ja kuuntelevat patteriradiota.

ooooo

Taloyhtiöiden energiankulutus on ollut jo kymmenen vuotta parrasvaloissa.

Laki energiatodistuksesta säädettiin 2012. Laki kannustaa taloyhtiöitä tekemään energiaremontteja, jotka pienentävät kulutusta ja vähentävät päästöjä. Näillä toimenpiteillä taloyhtiön brändi vahvistuu ja asuntojen hinnat kehittyvät positiivisesti.

Kymmenen vuotta myöhemmin marraskuussa 2021 Turun Isännöitsijäpäivillä julkistettiin taloyhtiöiden kunnon selkokielellä kuluttajille avaava Korjausvelkalaskuri®. Se kannustaa taloyhtiöiden päättäjiä ja osakkaita pitämään hyvää huolta kiinteistöistä, Suomen kansallisomaisuudesta.

Taloyhtiön energiankulutus ja korjausvelka kulkevat käsi kädessä. Mitä yhteistä sitten on E-todistuksella ja Korjausvelkalaskurin K-raportilla?

Ne ovat veljeksiä keskenään ja hyviä työmiehiä taloyhtiön osakkaille. Energiatodistus paljastaa virtaako kiinteistöstä hukkalämpöä harakoille, Korjausvelkalaskuri tekemättä jääneet remontit.

ooooo

Energiatodistus ja Korjausvelkalaskuri ovat kiinteistömarkkinoiden vastuulliset vahtikoirat.

 

Erkki Murto-Koivisto