Varmista taloyhtiösi ja asuntosi luottokelpoisuus

15.2.2023

Satoja pieniä ja keskisuuria – hyvinkin hoidettujakin – taloyhtiöitä uhkaa pääkaupunkiseudulla talouskriisi. Taloyhtiöt saavat yhä useammin pankilta kielteisen päätökseen remonttilainahakemukseen. Kielteinen päätös taloyhtiölle tarkoittaa suomeksi sitä, että pankit eivät suostu lainoittamaan myöskään asuntokauppaa taloyhtiössä. Osakkeet eivät kelpaa enää vakuudeksi pankille.

Korjausvelkalaskuri® on yhteistyössä Suomen Talokatsastus Oy:n ja AsuntoSatama LKV:n kanssa rakentanut asiantuntijapalvelun, joka auttaa taloyhtiöitä pitämään hyvää huolta kiinteistöstä ja yhtiön luottokelpoisuudesta.

Tyhmäkin ymmärtää, että yksikään pankinjohtaja ei lähde Suomessa jakkupuvussa tai liituraidassa potkimaan kivijalkaa ja ryömimään talon ala- tai yläpohjassa. Pankit ja vakuutusyhtiöt ratkaisevat myönteiset ja kielteiset päätökset papereista. Pankinjohtajat ja vakuutusmeklarit ovat suopeita niille taloyhtiöille, joiden paperit ovat kunnossa, tehdyt remontit on kirjattu asiallisesti paperille ja tulevista selkeät suunnitelmat.

Piste iin päälle on ammatti-isännöinti. Viidenkympin investointi kuukaudessa ammattitaitoiseen isännöintiin palautuu monikertaisesti takaisin kun asunto myydään.

Vahva Osta -suositus. Kannattaa tilata Suomen Talokatsastuksesta kuntoarvioon perustuva PTS ja AsuntoSatamasta neljän ammattitaitoisen kiinteistönvälittäjän allekirjoittama arviokirja taloyhtiön kaikkien asuntojen arvosta. Yhdessä ne ja ammatti-isännöinti edistävät merkittävästi taloyhtiön luottokelpoisuutta.

 

Erkki Murto-Koivisto