Korjausvelkalaskuri helpottaa asuntokauppaa

Korjausvelkalaskuri on kehitetty tekemään asuntokauppa, yksi ihmiselämän suurimmista ostopäätöksistä, helpommaksi ja turvallisemmaksi sekä ostajalle että myyjälle.

Korjausvelkalaskuri on internetin jälkeen suurin uudistus asuntokaupassa.

Ostaja, laskuri on kaverisi

Asuntokauppaa suunnitellessa pyydetään tyypillisesti taloyhtiön paperit välittäjältä, mutta kokonaiskuvan luominen taloyhtiön kunnosta näiden perusteella on hankalaa. Papereiden läpikäymiseen kuluu yleensä paljon aikaa ja vaivaa.

Milloin on odotettavissa seuraavia isoja remontteja? Miten remonttien tekeminen taloyhtiössä vaikuttaa rahoitusvastikkeeseen ja arviolta milloin? Mikä on tämän asunnon korjausvelka? Korjausvelkalaskurin raportista ostaja saa näihin kysymyksiin vastaukset muutamassa minuutissa ja selville oleellisemmat asiat, joista tulisi olla tietoinen ennen asuntokaupan tekemistä.

Asuntokaupassa on turvallista edetä, kun taustatyö on tehtynä. Tällöin voit välttyä monien satojen eurojen vastikelisäyksiltä remonteista, jotka olivat “piilossa” ostohetkellä. Korjausvelkalaskuri on siitä erinomainen työkalu, että sen avulla voi varautua remontteihin etukäteen ja arvioida niistä syntyvien kustannuksien muutosta pitkälle tulevaisuuteen.

Asunnon myyjät

Jos olet myyntiaikeissa, asunnon kunto on helppo todistaa korjausvelkalaskurin raportilla. Raportin avulla voit perustella miksi asunnostasi saa pyytää enemmän kuin viereisen huonompikuntoisen taloyhtiön asunnosta. Tulevat remontit lisäävät pääomavastikkeita, mikä on huomioitava asunnon arvoa määriteltäessä.

Laskemme korjausvelan ja saat arvion sen vaikutuksesta taloyhtiön arvoon ja asumiskustannuksiin.

Paljonko asunnossa on korjausvelkaa?

Kysymykset ja vastaukset

Vastaus avautuu, kun klikkaat kysymystä.

Onko tämä parempi taloyhtiö kuin tuo naapuriyhtiö?

Taloyhtiöiden teknistä kuntoa voidaan vertailla korjausvelan avulla. Hyvässä taloyhtiössä korjaukset tehdään ajallaan ennen kuin vahinkoja pääsee syntymään. Taloyhtiön kalleimmat remontit ovat LVIS remontti ja julkkisivuremontti. Mitä suurempi on taloyhtiön korjausvelka, sitä todennäköisemmin lähitulevaisuudessa on tulossa rahoitusvastiketta nostattavia remontteja. Taloyhtiössä, jossa remontteja viivytetään kustannusten pelossa, ennen remonttia lisääntyvät kosteusvauriot lisäävät kuluja.

Maksaisinko tästä asunnosta liikaa?

Tutki korjausvelkalaskurin raportti asunnosta, jota olet ostamassa, ennen tarjouksen jättämistä. Suuri korjausvelka ja kohoavat pääomavastikkeet kannattaa huomioida tarjousta tehtäessä.

Kannattaako ostaa asunto ennen putkiremonttia vai sen jälkeen?

Kaikki riippuu siitä mihin hintaan saisit ostettua asunnon ennen putkiremonttia ja olisitko valmis muuttamaan asunnosta pois remontin ajaksi. Omasta mielestäni asunto kannattaa ostaa putkiremontin jälkeen, sillä yleensä tulossa olevalla putkiremontilla ei ole olennaisesti alentavaa vaikutusta asunnon pyyntihintaan myyntivaiheessa.

Paljonko on sinun kotisi korjausvelka?

Kotisi korjausvelka määräytyy sen perusteella miten taloyhtiössäsi on pidetty huolta remonteista, ja ovatko ne tehty ajallaan. Korjausvelka suurenee vuosi vuodelta, kun mitään ei remontoida ja pienenee, kun remontteja tehdään. Kaikissa asunnoissa on korjausvelkaa, mutta pääasia on, ettei korjauksia laiminlyödä toistuvasti.

On kuitenkin hyvä pitää mielessä seuraava asia: Oletetaan talo, joka on tehty 1973. Suuria remontteja ei ole vielä tarvinnut tehdä, jolloin myöskin korjausvelka on suuri. Taloyhtiö ei ole tehnyt vielä mitään virhettä, jos putkirikkoja tai katon vuotamista ei ole ollut. Jos kuntotutkimuksia on tehty ja  elinikää on vielä jäljellä eri osissa talotekniikkaa, ei niitä pidäkään vielä korjata. Korjausvelka on suuri, mutta on toimittu ihan oikein ja pystytty säästämään, kun ei ole vielä tehty ”turhaa” remonttia.

Mikäli kuitenkin talotekniikan osat ovat selkeästi huonossa kunnossa eikä remontteja tehdä, taloyhtiön vakuusarvo kärsii, kun remonteista laistetaan. Helpottaakseen asian ymmärtämistä voi asian ajatella niin että, taloyhtiötä käsitellään autona; myös auto pitäisi huoltaa taloyhtiön tavoin tasasin väliajoin, mutta jos sitä ei vie huoltoon ajallaan, se rikkoutuu ja arvo alenee.

Missä kunnossa on taloyhtiösi?

Taloyhtiön kunnon arviointiin helpoin apuväline on korjausvelkalaskuri, joka myös kertoo milloin on odotettavissa seuraavia suuria remontteja. Korjausvelkalaskurin raportista näet helposti ja ymmärrettävästi muutamassa minuutissa taloyhtiön kunnon.

Tekniikan kunnon tarkkaan määrittämiseen tarvitaan ammattilaisten suorittama kuntotarkastus. Raportista näet muun muassa taloyhtiön korjausvelan, tehdyt remontit ja arvion siitä milloin seuraavia remontteja tullaan tekemään.

Miten vastikkeesi tulee muuttumaan tulevaisuudessa?

Vastikkeesi muutos riippuu tulevaisuudessa taloyhtiöön tulossa olevista remonteista. Kun remontteja tehdään korjausvelka pienenee mutta samalla rahoitusvastike nousee, sillä taloyhtiössä osakkeen omistajat (asunnon omistajat) maksavat remontit.

Milloin on odotettavissa seuraavia isoja remontteja?

Lähtökohtaisesti putket sekä julkisivu, ikkunat ja parvekkeet uusitaan keskimäärin noin 50 vuoden välein kun taas salaojat, sokkelit, pihakansi, hissit ja katto noin 30 vuoden välein. Pisimmän ajan taloyhtiön tekniikasta kestävät sähkö ja telejärjestelmä sekä ilmanvaihto ja hormit. Nämä kaikki ovat toki arvioita, mutta keskimäärin pitävät paikkaansa.

Kuka välittäjistä saisi tästä asunnosta parhaan hinnan?

Parhaan välittäjän valintaan on monia kriteerejä, mutta lähtökohtaisesti välittäjä, joka tuntee alueen asuntomarkkinat ja osaa hinnoitella kohteen oikein on vahvoilla. Mikäli välittäjä käyttää hyväksi korjausvelkalaskurin raporttia, hän osaa määrittää tarkemmin asunnon hinnan sekä perustellusti kertoa ostajakandidaateille taloyhtiön kunnosta. Tällöin on todennäköisintä, että välittäjä saa kohteesta parhaimman hinnan.

Onko nyt oikea aika myydä asuntoni?

Asunnon oikea-aikaiseen myymiseen ei ole yksiselitteistä vastausta. Lähtökohtaisesti kannattaa kuitenkin seurata tarkasti alueesi kiinteistömarkkinoita; mikäli alueella on selkeästi ylitarjontaa ja asunnot eivät mene kaupaksi, kannattaa myymistä lykätä, ellei sille ole kiireellistä tarvetta. Tällaisena aikana asunnoista saa keskimääräisesti alhaisempia hintoja. Jos taas tilanne on toisin päin eli tarjontaa on vähän ja asunnot menevät kuin kuumille kiville, kannattaa asunto myydä, sillä tässä tilanteessa myöskin hinnat nousevat.