Korjausvelkaraportti auttaa pankkia vakuusarvon määrittämisessä

Isännöitsijäntodistuksen selkokielelle avaava korjausvelkaraportti on pankille nopea tapa varmistaa asunnon ja taloyhtiön vakuusarvo. Samalla alueella sijaitsevien ja samankuntoisten asuntojen taloyhtiöiden kunnossa voi olla isoja eroja.

Korjausvelkalaskurin hyödyt pankille

Talon tekniikan uusiminen voi maksaa jopa 2000 €/asuinneliö. Asuntojen neliöhintojen ollessa tuota luokkaa, on vaarana, että taloyhtiön suunnittelema remontti ei koskaan kata asunnoista saatavaa myyntihintaa. Tällöin pankin riski lainan myöntämiseen saattaa olla liian suuri.

Tasearvoja tutkitaan normaalisti tilinpäätösten ja markkinahinnan avulla. Se ei riitä pankin riskien kartoittamiseksi. Korjausvelkalaskuri antaa numeron korjausvelan määrälle, joka muuten on tulkittava isännöitsijätodistuksen remonttilistauksista.

Pankin edut korjausvelkalaskurin raportista:

  • Pankki saa taloudellisten analyysiensä tueksi euroissa rakennuksen tekniikan maksimikorjaussumman sekä nykyisen korjausvelan.
  • Pankki voi ulkoistaa talon kunnon analyysin, eli issarin remonttilistauksien tulkinnan.
  • Taloyhtiöiden kunnon vertailu helpottuu sanallisesta muodosta numeroiden vertailuun.
  • Ja vertailu on aina saman muotoinen.
  • Tulevat remontit voidaan laittaa kustannuksineen 20 vuoden aikajanalle.
    Taloyhtiöiltä voidaan kysyä lisätietoja tulevista remonttitarpeista standardoituun dataan perustuen.

Kokeile, testaa Korjausvelkalaskuri

Paljonko asunnossa on korjausvelkaa?

Kysymykset ja vastaukset

Vastaus avautuu, kun klikkaat kysymystä.

Missä kunnossa taloyhtiön rakennukset ovat ja mikä osa talon tekniikkaa voi aiheuttaa vahinkoja lähitulevaisuudessa?

Rakennusten kunto riippuu monesta asiasta, kuten rakentamisen laadusta ja materiaaleista, rakennuksen hoitotoimenpiteistä ja ympäristöolosuhteista. Ja varsinkin siitä, kuinka paljon rakennuksen eri osien eliniästä on jo kulunut. Eliniältään lyhimmät osat kuten katto, märkätilat ja hissit kestävät yleensä 30 -35 vuotta, ennen kuin ne pitää peruskorjata. Aurinkoisen puolen ikkunat sekä sokkelin ja mahdollisen pihakannen eristeet joudutaan myös usein uusimaan tuon ajan kuluessa. Julkisivu, vesi- ja viemäriputket kestävät yleensä 50 vuotta. Sähköjohdot ja lämmitysputket sekä ilmanvaihtohormit kestävät noin 80 vuotta.

Onko taloyhtiöllä tarpeeksi vakuusarvoa tulevaa lainaa varten?

Taloyhtiön vakuusarvoa tarkastellessa yleensä tutkitaan taloyhtiön asuntojen myyntihintaa, eli toteutuneita kauppoja alueen muissa vastaavissa taloyhtiöissä. Taloyhtiön omaisuus, kuten tontti, autopaikat tai talonmiehen asunto lisää vakuusarvoa. Olemassa olevat lainat tai tulevat remontit vähentävät sitä.

Tulevien remonttien ajankohdan ja kustannusten arvioimiseen sopii parhaiten Korjausvelkalaskuri.

Vaikuttaako taloyhtiön kunto lainan korkoon?

Hyvin hoidetun taloyhtiön tunnusmerkkejä ovat ammattimainen isännöinti, kunnossa olevat taloyhtiön tilinpäätökset, isännöitsijäntodistukset ja vaikkapa remonttihistoria ja – suunnitelmat. Sekä tietenkin hyvin hoidettu taloyhtiön taloustilanne, mikä takaa vakaat vastikkeet ja maksukyvyn myös yllättävien rahantarpeiden ilmaantuessa. Pienet vastikerästit, remontteihin varautuminen ja niiden oikea-aikainen tekeminen sekä tyytyväiset osakkaat ja asukkaat ovat näistä tuloksena. Nämä näkyvät yleensä myös rakennusten ulkonäössä ja kunnossa.

Tällaisissa taloyhtiöissä pankkien riskit ovat pienempiä, korkojen ja lainojen takaisinmaksu on varmempaa ja täten heidän lainamarginaalinsa on pienempi.

Taloyhtiössä, joissa edelliset tunnusmerkit eivät täyty, lainojen saanti on vaikeampaa ja korkomarginaalit suurempia. Pahimmillaan taloyhtiö ei saa lainaa tuleviin remontteihin, ja osakkaat joutuvat ottamaan lainat henkilökohtaiselle vastuulleen. Tätä on jo tapahtunut kerrostaloillekin, yleensä kylläkin kauempana keskustoista, mutta pienille rivitaloyhtiöille jopa Helsingissä.